Blog

Залата на Юли

 

yuliColor

Работно задание: 

  • предназначение: лого на фитнес зала
  • цветове: оранжево (#ffa500) и черно
  • използван софтуер: Adobe Illustrator

 

Историята 

Логото е изработено за Залата на Юли, която функционира в настоящия си вид от около 3 години. В Залата се провеждат индивидуални и групови тренировки, както и консултации. Тренировките включват кросфит комплекси, елементи от силовите спортове, леката атлетика и др., според конкретните нужди и стремежи.

YuliLogo1Обновленията в Залата изискваха подходяща нова визия, съответно и ново лого, което да запази духа на силата, като прибави посланията на новото мото “естетика и атлетизъм”.

Първото лого на Залата е под мотото “завод за машини” (по-точното изписване е заWOD, където WOD е абревиатура на Workout of the Day, както са известни в кросфит общността всекидневните тренировъчни комплекси).YuliLogo2

Второто лого, използвано до момента, не включва други елементи, освен името на Залата. Новото лого също продължава тенденцията към изчистеност, като едновременно се стреми да запази стила.

 

Създаване на логото 

Преди финалната версия, бяха разработени множество различни идеи, в търсене на подходящ символ, който да бъде едновременно лесно асоцииран с дейностите на Залата, и в същото време оригинален.

1. Пудовка 

Пудовката е основно оръдие в арсенала на кросфитърите. Представлява гюлле с дръжка, което варира в килограмите, и с него могат да се изпълняват най-разнообразни движения. На основа на формата му, се получи нова форма:

1-yuli-logo-kettlebell

2. Дъмбел 

Друг разпознаваем символ на тренировки е гирата. Първи по-сполучлив символ и първа разработка на шрифт, който да се ползва с него (за слогана тук е ползван Open Sans):

2-yuli-logo-dumbells

Към този символ до края имах особени симпатии, заради голямата му абстракция и същевременно запазване на идеята за дъмбела. Той има в себе си и загатване на Ю (от името Юли), и също наподобява конструкция (Залата на Юли е с нестандартно оборудване). Същият символ, в съчетание с шрифт:

2-yuli-logo-dumbells-name

Нови доработки:

2a-yuli-logo-dumbells

В допълнение към разработения шрифт, се появи и първата идея за лого на база името на Залата, построено като монолитна конструкция:

2a-yuli-logo-construction

3. Име 

Нови опити за лого на база на името, този път с кирилица. При заявката за изработване на лого не беше поставено изискване дали изписването да е на кирилица, или на латиница. Поради това, експериментирах и с двата варианта.

3-yuli-logo-name

Впоследствие преработено до този вариант:

3a-yuli-logo-name

Тук се наблюдават първи елементи на “сила” от стилизираното мускулесто човече. Това съвсем естествено доведе до следващата идея: за бицепси.

4. Мускули 

Бицепсът е най-пряката асоциация с фитнес. Но освен сила, носи със себе си смисъл и на суета и показност. Тренировките в Залата на Юли определено спомагат за развиването на сила и определено позата не е цел.

4-yuli-logo-muscles-name

Още по-абстрактна форма на бицепса, този път с елементи на финес:

4a-muscles

5. Диск 

Идеята е за окачена щанга, от която се вижда само дискът накрая.

5-yuli-logo-disks1

По-изчистен вариант, този път с акцент върху буквата Ю:

5-yuli-logo-disks2

Крайни варианти на диска и втора разработка на уникален шрифт (вляво):

5-yuli-logo-disks3-name

6. Щанга и човече 

Покрай диска, да видим вариант и с щанга. Тук опасността беше да не се получи асоциация за щангистки тренировки, тъй като Залата все пак ползва най-различни тренировъчни уреди, не само щанги. Усмихнатото човече с работно име Лоли трябваше да пренесе духа на тренировките при Юли: освен, че изпотяват, са и доста забавни.

6-yuli-logo-Loli-name

Второто човече с щанга, което остана само в чернова, е Габо:

6a-yuli-logo-Gabo

Борбата между смях и сериозност продължи. Лоли и Габо отпаднаха като варианти за лого.

7. Мъж и жена 

Обратно на темата “естетика и атлетизъм”: този път представени с две човешки фигури. Макар и ефектна, скицата създава асоциации не само за фитнес тренировки, поради което иска сериозна доработка, за да добие търсения вид:

7-yuli-logo-ManWoman

8. Дума марка 

В търсене на подходящ кирилски шрифт за Лоли, попаднах на Sunline. Допадна ми стабилната форма и започнах да експериментирам с него. Уви, в латински надписи стои далеч по-красиво. Затова и хванах името, изписано на английски: Yuli’s Gym.

8-yuli-logo--watermark1

Така се стигна и до крайния вариант на логото, с думи марка:

8-logoElements

grass4

grass3

Comments are closed.

Post Navigation

Read previous post:
dividerAeterna2013
Разделители Aeterna 2013

Разделители за книги, формат 180 х 40 mm, към изданията на Аетерна от 2013 г. … Read More →

Close