Blog

Слънчова премяна

slancho Работно задание:

  • предназначение: лого за сайт на детска градина “Слънчова премяна”
  • цветове: в жълтата гама
  • използван софтуер: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop

 

Историята 

Детска градина “Слънчова премяна” работи с валдорфската педагогическа методика. Зад този тип работа с децата стои един различен мироглед, който възприема човека цялостно: като тяло, душа и дух. Поради това и начинът, по който се работи, е доста различен от това, което се прилага в държавните училища и детски градини.

Валдорфската педагогика е един от по-“практическите” аспекти на антропософията. През септември 2007 г. в София е основана първата за България валдорфска детска градина: “Златно зрънце“. Няколко години по-късно, през март 2013 г., отваря врати и “Слънчова премяна”. Интересът на обществото към алтернативните педагогики нараства, в резултат от проблемите с образованието в страната ни. “Слънчова премяна” има за цел не просто да прилага принципите на антропософската работа с децата, но също да утвърждава един много по-духовен, човешки и чист начин на общуване между всички хора. Целият сайт, както и логото, трябваше да изразяват под някаква форма духа на антропософията.

Създаване на логото 

Първият вариант за лого, създаден преди детайлното обсъждане върху самия сайт, беше съвсем различен като идея и излъчване. Имаше в себе си слънцето, премяната, мекото излъчване. Донякъде идеята за пелена, което се асоциира повече с детски ясли, отколкото с детска градина. В центъра беше кръглата форма, но самото лого беше далеч от усещането и представите на детските учителки в градината за “тяхното лого”:

sunrobe-ver1

Съвсем естествено, новото лого за сайта попи от впечатленията на живия разговор с поръчителите. Един от онези разговори, в който много неща не се назовават с точност, но крайният резултат зависи безкрайно много от тях.

Новото слънце, което създадох, имаше не просто “премяна”, но едновременно и аура и една дълбочина и сложност, поради богатите нюанси и плавната форма. Оставих суровите, бонбонени цветове и вълнообразната форма.

sunrobe-lines

Кръгът в основата на слънцето вече не беше толкова “правилен” – нима в живота и човешките отношения има геометрична правилност? Слънцето трябваше да изрази една живост, тъй като животът е не само динамика, но и проява на дух. Същевременно топлота и по човешки близост. Тази окръгленост, която не е точен кръг, в своята неточност е много по-човешка и с това си качество е много по-достоверна.

sun-colors

Трудно лого, въпреки своята семплост. Заради деликатните цветове и откриването на точното съчетание. Въпреки множеството цветови вариации, “златното слънце” прилягаше най-добре на фона на страничната колона на сайта, която е с текстурата на една от стените в детската градина. Всичко в сайта и в логото цели да отрази реалната ситуация в градината, реалните търсения на валдорфските педагози и най-вече усещането за присъствие на самата антропософия.

Две думи и за използвания шрифт: Anthroposophic CYR. Разработен е специално за нуждите на антропософските организации. Запазена марка е на тези инициативи в България, затова нямаше вариант да не присъства и тук. Съобразила съм се с желанието на организацията.

Comments are closed.

Post Navigation

Read previous post:
crop-love-your-work
Обичайте си работата

Днес е много модерно да се дават съвети. Най-вече за това как да живееш. И заглавието горе сигурно звучи така....

Close