Blog

Ботеви дни 2014 Грамота

Botev2014head

 

Работно задание: 

 • предназначение: грамота за участие в Ботевите дни 2014
 • съдържание: носител на грамотата, описание на Ботевите комплекси, постигнати резултати на участника
 • формат: А4
 • използван софтуер: Adobe Photoshop
 • изходен формат на файловете: PSD, JPG

 

Историята 

По повод Деня на Христо Ботев, отбелязван по традиция на 2. юни, треньорите Юлиян Тодоров и Виктор Каров създават три кросфит комплекса, в чест на Ботевия подвиг и неговите четници. Началото е поставено през 2012 г. За трета поредна година, на различни места в страната, основно в София, Бургас и Варна, се провеждат състезания по Ботевите комплекси. Всички желаещи могат да се включат (повече по темата можете да прочетете във форума на BB Team). За трениращите в Залата на Юли, този път имаше специални грамоти за участието.

Подредба на съдържанието 

Елементи на съдържанието, според приоритета:

 1. тип документ (грамота)
 2. изображения с ключовите моменти от пътя на Ботевата чета
 3. повод за връчване на документа (Ботеви дни 2014)
 4. имена на състезателните комплекси
 5. основен фитнес уред, използван в съответния комплекс
 6. имена на участника
 7. лого на Залата на Юли
 8. българският трикольор – представен в случая чрез знака на Геройските комплекси (поредица комплекси, посветени на герои от българската история)
 9. кратко описание на кросфит комплексите
 10. постигнат резултат на участника
 11. приложено скалиране на упражненията

Концепция

Да свържеш кросфита с българската история, е само по себе си амбициозна задача. Реално погледнато, между фитнеса и патриотизма няма нищо общо. Дори самата идея на пръв поглед стои абсурдно. Но не и когато подчиниш двете неща на определен дух. Дух на борба, и то съзнателна борба. Борба, в която не участват само мускулите, а и цялата душа, която носи в себе си памет за подвиг и съпричастност към историята на един народ. Една борба за свобода, а не за засилване на робството към собствената физика (ставам ли по-силен, като другите, или пак ще ми се смеят?). Това не е такава битка, от онези глупавите, дето нямат за цел нищо повече от помпане на мускули и укрепване на мачовското присъствие.

Залата на Юли е известна с бунта си против комерсиализирането на важните въпроси по темите здраве, тренировки и хранене. Преосмислянето на приоритетите е ключов момент, за да поемеш живота и здравето си в ръце. А един пълноценен живот включва и съзнание за собственото историческо минало. Сега вече темата с кросфит комплекси, посветени на Ботев, съвсем не стои толкова странно. Да вкараш фитнеса в тотално различно русло, ето това заслужава Грамота, която досега не е правена.

Снимки от историята 

Важно изискване от заданието беше да се включат ликът на Ботев и подходящи снимки от историята на неговия подвиг, с които са свързани отделните състезателни комплекси. Имената на комплексите са “Корабът Радецки”, “Пътят към Околчица” и “Той не умира!”. Подбраните снимки трябваше да внасят достатъчно от духа на историята с Ботев. Затова и в крайния вариант на Грамотата, те са на централно място.


komplex_photos1Корабът Радецки 

Кросфит упражненията са подбрани така, че да се свързват с началото на бунта – превземането на кораба “Радецки” и слизането на родна земя. Основен състезателен уред е пудовката, с различно тегло, според нивото на участника. Подробно представяне и видео с изпълнението на комплекса, може да намерите на сайта на BB Team.

 

komplex_photos2Пътят към Околчица 

Кросфит упражненията са подбрани така, че да се свързват с прехода на четниците – от слизането на родна земя до Врачанския балкан. Основен състезателен уред е дискът, с различна тежест, според нивото на участника. Подробно представяне и видео с изпълнението на комплекса, може да намерите на сайта на BB Team.

 

komplex_photos3Той не умира! 

Кросфит упражненията тук изискват здрав гръб, колене и стави. Както всяко дело, в името на едно по-добро бъдеще за хората. Основен състезателен уред е отново пудовката, с различно тегло, според нивото на участника. Подробно представяне и видео с изпълнението на комплекса, може да намерите на сайта на BB Team.

 

Едно на ръка, че е нужен професионален опит, за да разпишеш правилно състезателните комплекси, и отделно, че трябва наистина да си много свързан с борбения дух за свобода, за да го изразиш физически.

 

Дизайн и разработка 

В първоначалния си вариант, Грамотата беше в бяло-черно, с дребни оранжеви елементи

GramotaVers1

Изображенията се наредиха така, че да образуват своеобразен паметник в долната част на Грамотата. Приложеният топъл филтър #ec8a00 внесе дух на архаичност, но с това и негативни асоциации на нещо отдавна отминало и погребано. За да се преодолее този ефект, в изображенията се върна до някаква степен изначалното оцветяване, а стилистиката се промени съобразно акцентуващия шрифт от заглавията, така че да стои по-съвременно и същевременно твърдо.

Оранжевото #ffa500, което е запазен цвят на Залата на Юли, се включи като фонов цвят. Елементите се пренаредиха: логото се качи горе, където му беше мястото, а снимките се умалиха. Резултатът: постигане на по-последователна стилистика и обща завършеност на визията.

GramotaVers3

Грамота получиха над 50 участници в състезанията, проведени в София:

YulisGymBotevDays

Comments are closed.

Post Navigation

 
Read previous post:
yuli-featured
Залата на Юли

Работно задание: лого за фитнес зала; цветове: оранжево и черно; използван софтуер: Adobe Illustrator … Read More →

Close